przepisy

czwartek, 11 lutego 2016

Przepis na pyszną sałatkę z pora, która jest naprawdę szybka i łatwa w wykonaniu:

1 por

4 jajka

3 ogórki kiszone duże lub 4 mniejsze

mała puszka kukurydzy konserwowej

pieprz , majonez, musztarda

 

Sposób wykonania:

1.Gotujemy jajka na twardo.

2.Kroimy por w kosteczkę, następnie zaparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Zostawiamy do wystygnięcia.

3.Kroimy w kostkę ogórki i jajka ugotowane na twardo.

4.Wszystko razem łączymy, dodajemy do smaku pieprzu, 3 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy.

5. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

 

WP_20160211_0022

smacznego :)

Przepis na pyszną sałatkę z tuńczyka, szybka i łatwa w wykonaniu:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

2 jajka

3 ogórki kiszone

torebka ryżu długoziarnistego

mała puszka kukurydzy konserwowej

pieprz , majonez, musztarda

 

Sposób wykonania:

1.Gotujemy jajka na twardo.

2.Gotujemy ryż jak do obiadu.

3.Kroimy w kostkę ogórki i jajka ugotowane na twardo.

4.Wszystko razem łączymy: ogórki, ryż, jajka, kukurydzę, i odcedzonego tuńczyka, dodajemy do smaku pieprzu, 2 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy.

5. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

smacznego :)

.>zdjęcie niedługo <

 

 

 

 

 

czwartek, 28 stycznia 2016

WP_20160129_0021

Składniki:

300 g maki
3 banany
2 jajka
125g masła
200 g cukru kryształ
1 cukier wanilinowy
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany

Sposób wykonania:
Banany obrać, zgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze. Ja zgniatam gdyż wolę większe kawałki w muffinkach, jeśli ktoś woli ich nie czuć podczas jedzenia lepiej zmiksować. Następnie topimy masło i dodajemy do tego cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Wbijamy 2 całe jajka, należy to wszystko rozmieszać łyżką na gładką masę, a następnie wlać do miski z bananami i wszystko jeszcze raz zamieszać, dodając mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Masę nakładać do papierowych foremek łyżką. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni C.

Dobra rada pieczenia:

Sprawdzamy wkładając do środka jednej muffiny wykałaczkę, jeśli ciasto obklei wykałaczkę to znaczy że należy jeszcze poczekać.

Jeśli ktoś lubi może posypać czekoladą ciemną lub białą przed włożeniem do piekarnika, lub powkładać kawałki do ciasta.

Po upieczeniu dekorujemy według uznania.

SMACZNEGO !!!!!

środa, 27 stycznia 2016

 

Podaję przepis na pyszne pierniczki świąteczne, które pieczemy w domu z dziećmi od kilku lat, jest to już tradycja, zawsze pierwsze znikają w dwa dni, kolejne leżakują w pudełeczku metalowym po herbacie,  zamknięte.

Składniki:

2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
1jajko
½ szklanki miodu (może być troszkę ponad połowa szklanki)
12 dag masła, teraz kostki są 200 gramowe , więc dajemy trochę więcej niż połowę
1 dag sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika, jeśli ktoś lubi można więcej (nie więcej jak 4)

 

Najpierw mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną, do środka wlewamy płynny ciepły miód (ja mam naturalny, więc musze go rozpuszczać w kąpieli wodnej). Następnie dodajemy przyprawy, cukier, masło i jajko (najlepiej takie ekologiczne, naturalne z wolnego chowu, ma inny kolor oraz smak).
Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie, można troszkę dodać gorącej wody, jeśli ciasto będzie zbyt twarde.

Następni e rozwałkowujemy ciasto, niezbyt cienko, wykrawamy ciasteczka i pieczemy ok. 5 min, w temperaturze 180-200 st C.

Smacznego 

Skopiuj CSS